PRIDRUŽI SE

Uspostaviti transparentnu i učinkovitu politiku stipendiranja u BiH

scholarships

Iako zbog učestalih promocija dodjele stipendija bh. javnost dobiva privid da su stipendije u BiH brojne i sveobuhvatne, službeni podaci pokazuju suprotno. Devet od deset učenika i studenata u BiH ne prima nikakvu stipendiju. Mladi kažu da su stipendije malobrojne, da je njihov iznos nedovoljan a proces dodjeljivanja često netransparentan.

Pored manjka praktične nastave, preopširnih nastavnih planova i programa te odnosa i nestručnosti nastavnika i profesora, među najveće probleme formalnog obrazovanja mladi navode nedostatak stipendija i kreditiranja. Međutim, zbog intenzivirane promocije dodjele svih stipendija i brojnih medijskih objava s takvih ceremonija, bh. javnosti se stvara privid dovoljne finansijske podrške mladima tokom perioda školovanja.

Procenat mladih koji prerano napuštaju obrazovni sistem u zemljama EU u 2012. g. iznosio je približno 13%, dok je u FBIH u 2013. g. taj procenat iznosio čak 33%. Iako najveći broj mladih u BiH koji napuštaju obrazovni sistem čine to iz razloga finansijske prirode, aktuelna politika to očito ne prepoznaje kao gorući problem te je finansijska pomoć mladima u BiH tokom obrazovnog procesa vrlo slaba.

Prema relevantnim istraživanjima o položaju mladih u BiH, provedenim u posljednjih nekoliko godina, procenat učenika i studenata koji primaju stipendiju kretao se od 4 do 10%, a mjesečni iznos tih stipendija od 100 do 200 KM, bilježeći trend smanjivanja. Najveći teret stipendiranja snose lokalne samouprave, a neznatno u njemu učestvuju viši nivoi vlasti. Ispitanici u provedenim istraživanjima navode da su stipendije nedovoljne, kako brojem tako i svojim iznosom, te da je u oblasti dodjele stipendija potrebna veća transparentnost, jer sumnjaju na korupciju i nepotizam prilikom njihovog dodjeljivanja. U BiH čak ni najbolji studenti, „Zlatne značke“, nisu sigurni u podršku nadležnih institucija vlasti, što pokazuje i nedavni apelUdruženje dobitnika Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu da se u Prijedlog budžeta KS za 2014. uvrste za njih izuzetno važni projekti, sufinansiranje doktorskog studija i projekt zapošljavanja na godinu dana.

Program M1 Prave za mlade br. 5, „Socijalna skrb“, dostupan na web-stranici www.pravazamlade.com, kao mjeru br. 1 navodi:

„Kreirati potpuno novu politiku stipendiranja u BiH, koordiniranu između svih nivoa vlasti. U skladu s maksimumom budžetskih mogućnosti, uvećati broj stipendija i njihov iznos. Klasificirati stipendije na one koje imaju funkciju socijalnih davanja za mlade lošeg ekonomskog položaja i stipendija koje imaju funkciju nagrade za dobre rezultate. Također, promijeniti politiku stipendiranja u kontekstu stipendijskog poticanja učenika i studenata deficitarnih zanimanja traženih na tržištu rada. Rigorozno urediti trensparentnost dodjele stipendija, s precizno uređenim kriterijima dodjele, sa sistemom prilagođenog i dostatnog informiranja, u svrhu povećanja dostupnosti i osiguravanja jednakih mogućnosti svim učenicima i studentima za dobivanje stipendija.“

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Novosti

Izbornom gender lektirom do boljeg položaja žena

Narandžasti dan u svijetu se označava kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama i...

M1 za vijest
Novosti

Snažnije žene za snažnije društvo

Zastupljenost žena, naročito mladih, u bosanskohercegovačkoj političkoj sceni prema brojnim pokazateljima je...

predrok
Novosti

Predizborni rokovnik, neophodan alat za Izbore 2014

  M1 Prava za mlade kreirala je Predizborni rokovnik, jednostavan alat koji...

kartoni-secret
Novosti

Koji će političari pokazati svoje imovinske kartone? Neki već jesu!

    Nakon što su čelnici M1 Prave za mlade još početkom...