PRIDRUŽI SE

M1 Prava za mlade: zakonski omogućiti investiranje u bh. sport

slika za slajder sport

Bh. sportska udruženja nalaze se u teškoj finansijskoj situaciji. Zanteresirani investitori koji bi mogli donijeti oporavak bh. sporta postoje, ali zbog zakonske neuređenosti vlasničke strukture i aktuelnog pravnog statusa sportskih udruženja, privatizacija i investiranje su onemogućeni.

Usvajanjem Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima u FBiH, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH s jedne strane napravio je samo korak ka kratkoročnoj koristi sportskim udruženjima, a s druge strane izazvao negodovanja među ostalim poreskim dužnicima za koje nisu predviđene slične poreske olakšice. Samo dijelom smatramo opravdanim donošenje ovakvog zakona, zbog vjerovatnog omogućavanja klubovima učešće u takmičenjima na međunarodnoj sceni, ali takvom koraku moralo je prethoditi „veliko pospremanje“ unutar sportskih udruženja i uvođenje trensparentnog i učinkovitog sistema poslovanja. Sportskim udruženjima u BiH potrebno je dugoročno rješenje.

Prema izjavama sportskih radnika, čelnika i navijačkih grupa iz svih krajeva BiH, koje su mediji zabilježili proteklih godina, postoji raspoloženje i visok stepen saglasnost za zakonsko omogućavanje privatizacije sportskih klubova. Postoje i raspoloženi domaći i međunarodni investitori, pa i skupine navijača koji bi željeli biti akcionari svojih klubova. Precizno definirana i strogo kontrolirana privatizacija sportskih klubova i njihov oporavak podigli bi kvalitet sportskih predstava, povećalo bi se interesovanje sportske publike i ozbiljnih sponzora, država bi se finansijski rasteretila a motivacija mladih ljudi za bavljenje profesionalnim sportom, zbog većeg izgleda kako za kolektivni tako i za lični uspjeh, neupitno bi rasla.

U već pripremljenom Programu br. 7 M1 Prave za mlade naveli smo:

„Zbog načina na koji aktuelni zakon prepoznaje subjekte ili nosioce sportskih aktivnosti (članovi 14. i 20. Zakona o sportu BiH), postoji problem u njihovoj privatizaciji, odnosno investiranju u njihov razvoj. Potrebno je prilagođavanje postojećeg zakonskog okvira,  koje će jasno definirati status sportskih društava.“

Pored zakonskog uređivanja statusa sportskih udruženja i omogućavanja investiranja u bh. sport, M1 Prava za mlade zagovara razvoj amaterskog sporta u BiH. Za više detalja, pogledajte Program kulture i sporta na našoj web-stranici www.pravazamlade.com.

S poštovanjem

M1 Prava za mlade

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Novosti

Izbornom gender lektirom do boljeg položaja žena

Narandžasti dan u svijetu se označava kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama i...

M1 za vijest
Novosti

Snažnije žene za snažnije društvo

Zastupljenost žena, naročito mladih, u bosanskohercegovačkoj političkoj sceni prema brojnim pokazateljima je...

predrok
Novosti

Predizborni rokovnik, neophodan alat za Izbore 2014

  M1 Prava za mlade kreirala je Predizborni rokovnik, jednostavan alat koji...

kartoni-secret
Novosti

Koji će političari pokazati svoje imovinske kartone? Neki već jesu!

    Nakon što su čelnici M1 Prave za mlade još početkom...