PRIDRUŽI SE

Izbornom gender lektirom do boljeg položaja žena

Narandžasti dan u svijetu se označava kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i to svakog 25. u mjesecu. M1 Prava za mlade i ranije je ukazivao na zastupljenost ovog problema u bosanskohercegovačkom društvu.

Istraživanje Agencije za ravnopravnost spolova BiH iz 2013. godine pokazalo je da je skoro polovina ispitanih žena do svoje petnaeste godine doživjela barem jedan oblik nasilja, šro je signal da kao društvo moramo djelovati.

Kako bi ukazao na važnost prevencije nasilja nad ženama, na njihov nepovoljan položaj u društvu, nisku zastupljenost u javnom i političkom životu, M1 Prava za mlade je 25. septembra 2018. godine, na Dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, izdao Izbornu gender lektiru.

Izborna gender lektira nastala je u sklopu M1 Prava za mlade kao politički odgovor na potpuni nemar institucija vlasti u BiH prema mladim ljudima koji je uzrokovao vrlo težak ekonomski, socijalni i društveni položaj ove, za budućnost BiH, najznačajnije kategorije stanovništva, ali naročito nepovoljnu poziciju u društvu imaju mlade žene. Mlade žene nisu dovoljno zastupljene, njihov glas se ne čuje i nisu prepoznate, nisu na spisku prioriteta politike u Bosni i Hercegovini.

Lektira u čijoj su izradi učestvovale mlade političarke iz cijele zemlje i iz različitih političkih stranaka ukazuje na sfere u kojima su žene najteže pogođene diskriminacijom zbog svog spola, nezaposlenošću, socijalno su nezaštićene i budžetski su ugrožene.

Izrada Izborne gender lektire svojevrstan je poziv svim nivoima vlasti da ozbiljnije pristupe izradama politika i pokretanju inicijativa koje će rezultirati većom ravnopravnošću spolova.
Sadržaj lektire predstavnicima vlasti može poslužiti kao vodič u kreiranju ozbiljnijeg pristupa tematici koja je pokazatelj razvoja ozbiljnog demokratskog društva.

Izbornu gender lektiru možete preuzeti ovdje.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

M1 za vijest
Novosti

Snažnije žene za snažnije društvo

Zastupljenost žena, naročito mladih, u bosanskohercegovačkoj političkoj sceni prema brojnim pokazateljima je...

predrok
Novosti

Predizborni rokovnik, neophodan alat za Izbore 2014

  M1 Prava za mlade kreirala je Predizborni rokovnik, jednostavan alat koji...

kartoni-secret
Novosti

Koji će političari pokazati svoje imovinske kartone? Neki već jesu!

    Nakon što su čelnici M1 Prave za mlade još početkom...

017218403 30300
Novosti

Mladi u pohodu na politiku

Dijeljenje promotivnog stranačkog materijala pred izbore do sada je bila jedina politička...