PRIDRUŽI SE

Snažnije žene za snažnije društvo

M1 za vijest

Zastupljenost žena, naročito mladih, u bosanskohercegovačkoj političkoj sceni prema brojnim pokazateljima je ispod zadovoljavajućeg nivoa. Ovakva slika zahtjeva aktivnije uključivanje svih relevantnih aktera koji mogu doprinijeti većoj participaciji žena, naročito kada govorimo o nivoima odlučivanja u politici.

Inicijativa M1 Prava za mlade nastala je kao politički odgovor na potpuni nemar institucija vlasti u BiH prema mladim ljudima, pa i u segmentu u kojem govorimo o njihovom aktivnom učestvovanju u donošenju političkih odluka, ali i zastupljenosti u programima političkih stranaka.

Nemar vlasti prema ovoj populaciji je uzrokovao vrlo težak ekonomski, socijalni i društveni položaj, za budućnost BiH, najznačajnije kategorije stanovništva.

Stoga, Inicijativa M1 Prava za mlade podržava svaku aktivnost koja brine o ovoj populaciji i nudi alternative u kreiranju populacije mladih koji će biti aktivni građani/ke društva i pokretači pozitivnih društvenih promjena, pa tako i aktivnosti Instituta za razvoj mladih KULT koji je organizovao trening za osnaživanje mladih žena koje se bave ili će se u skorijoj budućnosti aktivno baviti političkim pitanjima zemlje.

Trening je pohađalo šesnaest polaznica iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, mladih žena do 30 godina starosti, a koje se namjeravaju aktivno uključiti u politička djelovanja sa ciljem osnaživanja položaja žena u društvu, ili su već članice različitih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Većina polaznica bit će na izbornim listama već na ovogodišnjim izborima, a kako su istakle, akcenat njihovih programa bit će na ostvarivanju većih prava i političkoj participaciji žena.

„U bh. politici nema dovoljno žena, a to bi mogao biti ključ poboljšanja trenutnog stanja u zemlji. Naročito bi se to vidjelo u domenu boljeg položaja žena, ali i većoj realizaciji ideja mladih.“ – poručila je Ivana Majstorović, učesnica iz Vlasenice.

Javni nastup, zagovaranje i lobiranje, ljudska prava i ravnopravnost spolova samo su neke od teme petodnevnog treninga koji je od 18. do 22. juna 2018. godine u Sarajevu, a u okviru inicijative #genderingBiHelections2018 koju je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Aktivizam i zalaganje za veća prava žena, polaznice će iskazati već tokom narednih pet mjeseci tokom kojih će svakog 25. u mjesecu obilježiti Narandžasti dan koji se obilježava kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. U svojim lokalnim zajednicama organizovat će različite aktivnosti sa ciljem ukazivanja na problem nasilja nad ženama i djevojčicama sa kojima se suočava bh. društvo.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Novosti

Izbornom gender lektirom do boljeg položaja žena

Narandžasti dan u svijetu se označava kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama i...

predrok
Novosti

Predizborni rokovnik, neophodan alat za Izbore 2014

  M1 Prava za mlade kreirala je Predizborni rokovnik, jednostavan alat koji...

kartoni-secret
Novosti

Koji će političari pokazati svoje imovinske kartone? Neki već jesu!

    Nakon što su čelnici M1 Prave za mlade još početkom...

017218403 30300
Novosti

Mladi u pohodu na politiku

Dijeljenje promotivnog stranačkog materijala pred izbore do sada je bila jedina politička...