PRIDRUŽI SE

Predizborni rokovnik, neophodan alat za Izbore 2014

predrok

Predizborni rokovnik M1 je sredstvo za sprječavanje predizborne manipulacije. Predizborni rokovnik počinje zavjetom glasača da ubuduće neće glasati nego birati i biti probirljivi, a zatim postavlja brojna pitanja na koje bi svaki glasač trebao odgovoriti sebi, prije izlaska na Izbore 2014. Potom ostavlja za svaki dan do Izbora po jedan list, da se na njemu zabilježe najznačajnija politička dešavanja tog dana, dobri i loši politički potezi, poskupljenja, komunalni problemi, korupcijske afere, rezultati o radu zastupnika i ministara, „pročitana“ predizborna retorika i sl. Posljednji list rokovnika je rezerviran za 12. oktobra, za dan Izbora, i ima svoju poruku. Vrijedi je pročitati.

Predizborni rokovnik M1 prije svega ukazuje na potrebu za pravovremenim pripremama za Izbore. 12. oktobar za glasače je daleko, ali za političke partije isuviše blizu. Kampanje političkih partija odavno su počele, njihove pripreme trajat će mjesecima, dok građani svoju odluku najčešće donose na sami dan izbora. Očito je – političke partije svaki izborni ciklus dočekaju spremnije od glasača, te stoga „uspjeh“ stranaka nad glasačima i konstantna razočarenja nakon izbora ne trebaju čuditi.

Predizborni rokovnik M1 nudi odgovor na pitanje „Kako detaljno provjeriti one za koje budemo glasali?“, navodeći relevantne izvore iz kojih se može provjeriti finansijsko poslovanje i učinak rada institucija vlasti, disciplinu političara, zatim najznačajnije društvene probleme koji su uzrokovani lošom politikom, (ne)naklonjenost mladima, načine finansiranja političkih partija i dr. Predizborni rokovnik potiče glasače da tragaju za rezultatima, da vjeruju djelima a ne riječima. Predizborni rokovnik je pomagalo za neophodno političko opismenjavanje i obrazovanje.

S obzirom da političke stranke često računaju na zaborav i plitko sjećanje glasača, Predizborni rokovnik je dragocjena arhiva i osvježivač pamćenja: prisjećanje svakog političkog razočarenja, neispunjenih predizbornih obećanja, političkih afera i skandala. Na dan Izbora, Predizborni rokovnik može biti vrijedan podsjetnik.

Predizborni rokovnik je alat za selekciju važnih političkih informacija i razvoj kritičkog promišljanja prilikom odabira kandidata. Umjesto u predizborne boje i slogane, Predizborni rokovnik potiče da se gleda u statističke podatke: brojke zaposlenih i nezaposlenih, izvještaje o napretku, budžete, rang-ljestvice na kojima se nalazi naša zemlja po različitim osnovama i dr. Predizborni rokovniksugerira razgovor o novcu, o porezima koje glasač plaća i uslugama koje mu se zauzvrat pružaju.

Predizborni rokovnik potiče na predizbornu disciplinu i uredno evidentiranje, kako bi se za Izbore 2014 bilo spremnije nego ikad prije.

Predizborni rokovnik u elektronskoj verziji dostupan je svima na www.pravazamlade.com u rubrici „Izborna lektira“.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Novosti

Izbornom gender lektirom do boljeg položaja žena

Narandžasti dan u svijetu se označava kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama i...

M1 za vijest
Novosti

Snažnije žene za snažnije društvo

Zastupljenost žena, naročito mladih, u bosanskohercegovačkoj političkoj sceni prema brojnim pokazateljima je...

kartoni-secret
Novosti

Koji će političari pokazati svoje imovinske kartone? Neki već jesu!

    Nakon što su čelnici M1 Prave za mlade još početkom...

017218403 30300
Novosti

Mladi u pohodu na politiku

Dijeljenje promotivnog stranačkog materijala pred izbore do sada je bila jedina politička...