PRIDRUŽI SE

Vijesti.ba : Mlade postaviti u vrh prioriteta institucija vlasti

SARAJEVO – Stranka M1 Prava za mlade je politički projekt koji želi mlade postaviti u vrh prioriteta institucija vlasti i političkih stranaka u BiH, saopćeno je danas iz Pres-službe ove stranke.

Stranka M1 Prava za mlade jeste politička inicijativa, ali nije politička stranka u smislu važećih zakona u BiH koji uređuju oblast političkog organiziranja. M1 Prava za mlade nije registrirana i nema namjeru kandidirati se na predstojećim izborima. Time M1 Prava za mlade jasno poručuje javnosti da ne želi vlast, već poboljšanje zabrinjavajuće teškog položaja mladih ljudi u zemlji. Izuzevši činjenicu da M1 Prava za mlade nema namjeru registrirati se kod Centralne izborne komisije niti se kandidirati na izborima koji slijede, M1 Prava za mlade, sve do okončanja Izbora 2014, a izvjesno i nakon toga, u javnosti će istupati kao prava stranka, sa svim elementima političkog organiziranja i zagovaranja ciljeva za koje se bori, navodi se u saopćenju stranke M1.

M1 će intenzivno promovirati svoje već pripremljene programe, dostupne na web-stranici www.pravazamlade.com, koji sadrže konkretna i provodiva rješenja za probleme u oblastima od primarnog značaja za mlade: zapošljavanja, obrazovanja, društvenog i političkog učešća, zdravstvene zaštite, socijalne skrbi, informiranja i mobilnosti te kulture i sporta.

M1 uložit će svoj maksimum da na najbolji način predstavi model uzorne stranke, naklonjene mladima, s pažljivom i trensparentnom kadrovskom politikom i realnim mjerama, koje mladima mogu donijeti korist u svakodnevnom životu. M1 neće se (primarno) baviti “visokom politikom” – ustavnim promjenama, presudom Sejdić-Finci, preustrojem FBiH, statusom entiteta, koja je često apstraktna za mlade ljude, niti će se baviti kod nas široko rasprostranjenim politikanstvom i populizmom, poručuju iz ove stranke.

Stranka M1 promovirat će, kako se navodi, svoju politiku kao mjerljivu i konkretnu disciplinu, insistirajući isključivo na pitanjima oko kojih je jednostavno postići saglasnost svih stanovnika BiH.

M1 na ovaj način želi politički obrazovati mlade ljude i pravovremeno buditi i razvijati kritičko mišljenje prilikom odabira kandidata na izborima. M1 želi motivirati mlade za učešće u promjenama “ne za bolje sutra, već za bolje danas”, jer imaju ogroman glasački potencijal: više od 610.000 punopravnih glasova, navodi se u saopćenju.

Stranka M1 je otvorena za sve, bez obzira na starosnu granicu, vjersku pripadnost, ideološko uvjerenje pa čak i stranačku opredjeljenost. Učlanjenje je besplatno, a obrazac je jednostavan i dostupan na našoj web-stranici, navodi se u saopćenju.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Novosti

Izbornom gender lektirom do boljeg položaja žena

Narandžasti dan u svijetu se označava kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama i...

M1 za vijest
Novosti

Snažnije žene za snažnije društvo

Zastupljenost žena, naročito mladih, u bosanskohercegovačkoj političkoj sceni prema brojnim pokazateljima je...

predrok
Novosti

Predizborni rokovnik, neophodan alat za Izbore 2014

  M1 Prava za mlade kreirala je Predizborni rokovnik, jednostavan alat koji...

kartoni-secret
Novosti

Koji će političari pokazati svoje imovinske kartone? Neki već jesu!

    Nakon što su čelnici M1 Prave za mlade još početkom...