PRIDRUŽI SE

Umjesto zahvalnice za nesebičnu pomoć poplavljenim područjima, studentima se na plaćanje uručuje tuđi račun za sav prethodni nemar nadležne vlasti i obrazovnih institucija u Kantonu Sarajevo

M1 Prava za mlade smatra neprihvatljivim najave povećanja cijena školarina na Univerzitetu Sarajevo (UNSA), bez obzira je li riječ o stvarnim planovima za poskupljenje usluga obrazovanja na UNSA ili predizbornoj političkoj manipulaciji.

Poskupljenje usluga obrazovanja, koje bi teško opteretilo u velikom dijelu već osiromašenu studentsku populaciju, ne bi riješilo finansijske probleme obrazovnih institucija – kao što nisu riješeni finansijski problemi drugih institucija povećanjem nameta građanima – već bi napravilo još dublji socijalni jaz među studentima, učinivši obrazovanje privilegijom imućnih.

Ni dosadašnje cijene usluga obrazovanja na UNSA većini studenata nisu prihvatljive, ne odgovaraju kvaliteti obrazovanja niti su u skladu sa znanjem koje studenti mogu dobiti na većini fakulteta UNSA. O tome najbolje svjedoče javnosti dostupne cijene studija u brojnim razvijenim zemljama Evrope, poput Austrije, Švedske, Češke Republike, Poljske i dr., koje su često znatno niže od cijena na UNSA, a predmetni studiji znatno napredniji. Nedavna studentska borba za „ERASMUS+ program“ bla je upravo borba za priliku za stjecanje znanja na evropskim univerzitetima, za bolju ponudu, za niže cijene studija, za stipendije koje taj Program omogućava.

Nadležne vlasti i visokoobrazovne institucije, ne samo u Sarajevu već i u drugim univerzitetskim gradovima u BiH, uskoro će se morati suočiti sa stvarnim, sistemskim problemima visokog obrazovanja u BiH: nepostojanjem adekvatne prakse tokom studiranja, minimalnim brojem stipendija i njihovim nedovoljnim iznosima, nedostatkom sredstava za kvalitetne nastavne aktivnosti, neusklađenošću s tržištem rada i nepripremanjem budućih radnika za potrebe poslodavaca, preopširnim i neodgovarajućim nastavnim planovima i programima, lošim odnosom i nekompetentnošću velikog dijela nastavnog kadra, te možda i najvažnijim pitanjem –  korupcijom u brojnim segmentima visokog obrazovanja u BiH, s nesagledivim posljedicama za pojedinca, društvo i državu.

Iako imamo puno razumijevanje za težak položaj uposlenika UNSA zbog neisplaćenih plaća, problemi visokog obrazovanja u BiH mnogo su veći od neizmirenih tranši od strane Vlade KS. Bez sistemskog pristupa, koje će uključivati više sektora, imati dobro planiranu i učinkovitu koordinaciju, i bez pozicioniranja obrazovanja u širi kontekst društvenog i privrednog razvoja i stvaranja nove vrijednost, problemi javnih visokoobrazovnih ustanova u BiH bit će sve dublji a dugoročno rješenje sve neizvjesnije.

Umjesto priznanja i zahvale za nesebičnu pomoć poplavljenim područjima u najtežim trenucima, uz napomenu da je znatan broj njih i sam bio direktno ugrožen, studentima se na plaćanje uručuje tuđi račun za sav prethodni nemar i lošu obrazovnu politiku nadležnih institucija vlasti i obrazovnih ustanova u KS.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

predrok
Saopštenja za javnost

Predizborni rokovnik, neophodan alat za Izbore 2014

M1 Prava za mlade kreirala je Predizborni rokovnik, jednostavan alat koji građanima...

Saopštenja za javnost

Zakonski omogućiti investiranje u bh. sport

M1 se zalaže za zakonsko omogućavanje investiranja u bh. sportske klubove. Politika...

Saopštenja za javnost

Prebacivanje krivice za nezaposlenost na mlade je manipulacija

Umjesto traženja izgovora, bježanja od odgovornosti i prebacivanja krivice za nezaposlenost na...