PRIDRUŽI SE

Prebacivanje krivice za nezaposlenost na mlade je manipulacija

Umjesto traženja izgovora, bježanja od odgovornosti i prebacivanja krivice za nezaposlenost na one koji su za nju najmanje krivi, bh. politika morat će se suočiti sa stvarnim uzrocima visoke stope nezaposlenosti među mladima u BiH –  nedostatnim i promašenim postojećim mjerama  zapošljavanja, neučinkovitim privrednim poticajima, demotivirajućim nepotizmom, padom stranih investicija i nedostatkom radnih mjesta.

Posljednjih dana susrećemo se s brojnim medijskim objavama o velikoj nezaposlenosti mladih. Veliki dio tih objava otvoreno upućuje na lijenost mladih ljudi u BiH i njihovu krivicu za nezaposlenost koja ih pogađa. Objave su najčešće popraćene neprimjerenim ilustracijama, a vrlo često izostaje i pravilo „druge strane“. Time se svjesno ili nesvjesno, instruirano ili spontano, javnost navodi na pogrešne zaključke i predrasude prema mladima, a odgovornost skida s onih koji su za nezaposlenost najviše odgovorni.

U UNDP-ovom istraživanju „Glasovi mladih“ iz 2012. g., jednom od najopsežnijih istraživanja o problemima i potrebama mladih u BiH u postratnom periodu, navodi se da 68% nezaposlenih mladih ispitanika/ca od 18 do 30 godina starosti traži posao, te da bi dvije trećine njih prihvatili posao u bilo kojem sektoru. Prema posljednjim službenim statistikama o mladima u Federaciji BiH, s kraja prošle godine, više od polovine mladih izrazilo je želju za pokretanjem vlastitog biznisa, s tim da im se pruži savjetodavna i finansijska podrška. Ukratko, većina mladih traži posao, ne biraju gdje će raditi i izražavaju želju za samozapošljavanjem.

Problem nezaposlenosti mladih prije svega leži u slabim mogućnostima zapošljavanja u BiH. U decembru 2014. g. poslodavci su zavodima i službama zapošljavanja u BiH prijavili 3.110 potreba za zapošljavanjem novih radnika, dok je istovremeno bilo evidentirano više od 550.000 (petstopedeset hiljada) nezaposlenih. Postojeći programi zapošljavanja mladih nisu usmjereni na dugoročno i održivo zapošljavanje već uglavnom za stjecanje prvog radnog iskustva. Uz to, kako je pokazala i provedena službena revizija u FBiH, ti programi su neučinkoviti, nedosljedni i nedovoljno trensparentni. Bilježi se trend smanjenja stranih investicija i otvaranja novih radnih mjesta, a broj nezaposlenih konstantno raste. Time konkurencija među nezaposlenima postaje sve veća, a šanse za pronalazak posla sve manje. Poticaji za razvoj malog preduzetništva su minimalni. Pripremljeni budžeti za 2014. g. na različitim nivoima vlasti, koje je javnost imala priliku vidjeti, ne obećavaju bolje stanje u ovoj oblasti.

M1 Prava za mlade borit će snagom argumenata protiv svih predrasuda o mladima koje su uvriježene u bh. društvu. M1 neće biti samo argumentirani  kritičar loše politike, već i politička organizacija koja nudi konkretne mjere za prevazilaženje teškog stanja u kojem se nalazi populacija mladih u BiH. M1 je pripremila Program zapošljavanja mladih, uz još šest programa za oblasti od posebnog značaja za mlade ljude u BiH,.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

predrok
Saopštenja za javnost

Predizborni rokovnik, neophodan alat za Izbore 2014

M1 Prava za mlade kreirala je Predizborni rokovnik, jednostavan alat koji građanima...

Saopštenja za javnost

Zakonski omogućiti investiranje u bh. sport

M1 se zalaže za zakonsko omogućavanje investiranja u bh. sportske klubove. Politika...