PRIDRUŽI SE

Nema efekata od obavljanja pripravničkog staža u javnom sektoru

23922

Stranka M1 Prava za mlade smatra da iako su službeni revizorski izvještaji ukazali na neučinkovitost programa finansiranja obavljanja pripravničkog staža u javnom sektoru i na njegovu zloupotrebu prilikom trajnog zapošljavanja u javni sektor, da se na toj mjeri zapošljavanja i dalje neopravdano insistira.

– Programi zapošljavanja i u FBiH i u RS, kako na entitetskom tako i na lokalnom nivou, još uvijek su u dobroj mjeri usmjereni na sufinansiranje ili finansiranje obavljanja pripravničkog staža. Još pogubnija je činjenica da odabrani pripravnici u velikoj mjeri stažiraju u javnim institucijama, gdje su im šanse za ostanak i dugoročno zaposlenje minimalne ili nikakve i gdje ne mogu steći adekvatno radno iskustvo s kojim bi bili konkurentniji na tržištu rada u privrednom sektoru ili se osposobili za samozapošljavanje. Izuzev formalnog stjecanja radnog iskustva, koje ih čini administrativno konkurentnijima prilikom apliciranja za posao u javnom sektoru, drugih većih efekata od obavljanja pripravničkog staža u javnom sektoru gotovo da nema – kaže se u saopćenju Stranke M1 Prava za mlade.

Danas, kada većina javnih sredstava za podršku obavljanja pripavničkog staža završava ponovo u javnim institucijama, pripavnički staž, kako se dalje dodaje, se ne može smatrati progresivnom mjerom zapošljavanja, jer je postojeća javna administracija glomazna i zasićena i ne može više biti adresa za stalno zapošljavanje na koju će se mladi ljudi u budućnosti moći uputiti.

–  Jedan od najvećih razloga za nedolazak stranih investicija u BiH jeste nepriremljena radna snaga, neprilagođena potrebama investitora. M1 Prava za mlade zagovara revidiranje dosadašnje politike zapošljavanja mladih koja je zasnovana na sufinansiranju ili finansiranju obavljanja pripravničkog staža, velikim dijelom u javnom sektoru. Štaviše, želimo ukinuti uvjet obavljanja pripravničkog staža kao administrativnu barijeru za zapošljavanje i razvoj poslovne karijere mladih, te omogućiti svim usmjerenim srednjoškolcima i studentima praksu i stjecanje radnog iskustva tokom školovanja – kaže se u saopćenju.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Novosti

Izbornom gender lektirom do boljeg položaja žena

Narandžasti dan u svijetu se označava kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama i...

M1 za vijest
Novosti

Snažnije žene za snažnije društvo

Zastupljenost žena, naročito mladih, u bosanskohercegovačkoj političkoj sceni prema brojnim pokazateljima je...

predrok
Novosti

Predizborni rokovnik, neophodan alat za Izbore 2014

  M1 Prava za mlade kreirala je Predizborni rokovnik, jednostavan alat koji...

kartoni-secret
Novosti

Koji će političari pokazati svoje imovinske kartone? Neki već jesu!

    Nakon što su čelnici M1 Prave za mlade još početkom...