Запошљавање

 

„М1 – Права за младе“ може ријешити највећи проблем у БиХ: незапосленост младих!

Док челници развијене Европе признају да је незапосленост младих највећи проблем с којим се ЕУ тренутно суочава, актуелни челници јавашне БиХ, у којој је незапосленост младих чак три пута већа него у ЕУ, никада тај свеколик проблем и карцином који разара бх. економију, друштво и породицу, нису ставили на листу својих, а тиме и наших приоритета. Чак ни ријечима!

Процент незапослености међу младима у ЕУ је 23%, а у БиХ досегао је алармантних 67%. Већина младих незапосленост сматра највећим проблемом с којим се суочава. Првенствено због незапослености, више од 70% њих жели напустити своју земљу, а готово сваки десети млади човјек већ је покренуо конкретне кораке за одлазак из БиХ. Према подацима ЕУРОСТАТ-а, БиХ годишње напусти 20.000 људи, а не треба посебно истицати да је већина њих млада, образована и очигледно конкурентна на свјетском тржишту рада и идеја. Одлазе нам најбољи, губимо људске ресурсе који су тешко надокнадиви, јер БиХ је сиромашна земља која људски потенцијал не може увести из вана. Млади људи одлазе за послом!

Незапосленост младих у БиХ резултат је вишегодишњег игнорирања овог проблема и изостанка адекватне политичке визије за његово рјешавање. Потпуно промашене застарјеле мјере запошљавања младих, за које су се издвајали буџетски промили и које чак нису биле темељене на анализама о потребама тржишта рада, ништа боље нису могле ни донијети. Иако већ годинама постоје закони који младим људима дају право на подршку у запошљавању, обвезујући све нивое власти на израду и провођење стратегија које садрже конкретне програме запошљавања младих, власти су се оглушиле о законе и занемариле своје обавезе према младим људима.

М1 неће стављати младе на листу својих приоритета – млади ће бити једини приоритет М1, а њихов највећи проблем, незапосленост, у најоштријем фокусу политике М1. Првенствено, М1 жели правити власт наклоњену младима, кроз испуњавање свих законских обавеза према младима у домену запошљавања и оживљавање система одговорности власти према младима кроз проведбу казнених одредби за надлежне институције власти које се оглуше о своје обавезе – све у складу са законима о младима! Поред испуњавања законских обавеза, које ће донијети најмање 100 нових програма запошљавања младих на свим нивоима власти, М1 ће направити корак више и кренути у обрачун са свим другим проблемима који гуше област запошљавања: дискриминацијом и корупцијом при запошљавању у јавном сектору, израбљивањем младих радом без уговора у приватном сектору, неприлагођеним образовним системом тржишту рада, комплицираном администрацијом и великим наметима за покретање бизниса и др.

М1 жели запослене младе који неће бити препуштени улици, кафани и кладионици, које их шаљу у раље криминала и несретног живота с неизвјесним ризичним ишодом. М1 жели запослене младе који ће бити корист, а не пријетња и проблем друштву, запослене младе који могу допринијети кућном буџету и стабилности породице. За боље сутра свих нас!

Питате се на који начин М1 то може постићи? Ако сте до сада и сумњали у нас, програм који нудимо увјерит ће вас да тачно знамо шта радимо. Издвојите сасвим мало свог времена – јер ријеч је о вашој будућности - и прочитајте М1 Програм бр.1, Програм запошљавања младих у БиХ!

Можете ли препознати ове мјере у програмима других странака? Ми сумњамо, а ви провјерите!

 

 

US Embassy - Logo - Funding 2

Objavljivanje ovog materijala je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.M1 PRAVA ZA MLADE    ALL RIGHTS RESERVED  Copyright ©  2018
M1 - Prava za mlade je inicijativa Instituta za razvoj mladih KULT