Образовање

 

„М1 – Права за младе“ залаже се за више практичне наставе и могућности за стажирање унутар формалног образовања, као и за системско увођење и признавање програма неформалног образовања у БиХ!

Образовни систем у БиХ је лош, нефункционалан, скуп, етнички и територијално увјетован, с образовним програмима пуним теорије и апстрактног мудровања, а мало праксе. То је систем који производи кадрове и профиле који више никоме не требају, посебно послодавцима. То сви знамо, но питање је – желимо ли и даље да се наши млади школују унутар таквог система, или желимо нешто мијењати, наизглед ситно али врло конкретно, за почетак?

Поражавајући је податак да је све већи број младих у БиХ који напуштају средњу школу и студирање. Још је тужније што, уз финансијске разлоге, чак 25% младих који напуштају образовни систем као разлог наводе да у школовању „не виде никакав смисао“. Има ли смисла у систему у којем готово да нема практичне наставе, у којем медицински техничари током школовања не науче употријебити ињекцију, новинари готово да немају прилику написати један смислен текст, а камоли научити критички и аналитички размишљати, док правницима прича почиње и завршава дискусијом о уставном устројству БиХ и случајем „Сејдић-Финци“? Има ли смисла у систему у којем се (хипер)продуцирају економисти, правници, социјални радници и новинари у тим кадровима већ презасићеном тржишту? Како у таквом систему ишколовати инжењере информатике, инжењере електротехнике, инжењере машинства, магистре фармације, грађевинце, завариваче, шиваче и трговце, можда и не толико атрактивне области за студирање, али сигурно најтраженије профиле на тржишту рада?

За нас из „М1 – Права за младе“ образовање није само приоритет већ ‘сине qуа нон’, приоритет свих приоритета када су млади и њихова садашњост и будућност у питању. Свјесни смо да за промјену цијелог система образовања треба вријеме и политичка воља, односно сагласност свих актера, што је у овако подијељеној БиХ готово немогуће, те много енергије и времена – а тога младима често недостаје.

Због тога се залажемо за мале промјене које ће донијети резултате одмах! А то су, када је систем формалног образовања у питању, увођење практичне наставе у што већем проценту, као и могућности стажирања за све студенте, које би се остваривало кроз партнерство с пословним и јавним сектором, и које би се признало као радно искуство приликом аплицирања за послове, у складу са законима. С друге стране, све је већи број младих који препознају значај неформалног образовања, било да су сами учествовали у неком од програма или су од других чули да је ова врста образовања значајно унаприједила нечије вјештине и оперативна знања, те их учинила конкурентним на тржишту рада. „М1 – Права за младе“ залаже се за афирмацију, препознавање програма неформалног образовања, јер се показало да вјештине и знања која млади стјечу кроз овакву едукацију утјечу на повећање шанси за њихово запошљавање. Такођер, област неформалног образовања потребно је уредити, систематизирати, одредити критерије на основу којих се прописује и проћењује квалитет програма, квалитет и релевантност предавача. Институције власти, јавне институције, бизнис сектор и невладине организације радиле би партнерски у креирању адекватног институционалног амбијента, а потом и садржаја за провођење програма неформалног образовања.

„М1 – Права за младе“ види бх. друштво, а посебно младе, као образоване, оспособљење, активне и продуктивне. Та визија није достижна уколико се младима не пружи прилика да раде на себи, да остварују личне приоритете и циљеве, потом унапређују и своју заједницу. Без малих промјена, за које се залажемо, нема ни промјена унутар образовног система.

Ми имамо визију, али имамо и рјешења, имамо приједлоге, и имамо добру вољу помоћи свима који раде с младима, или раде на унапређењу програма рада с младима. Прочитајте наш Програм бр. 2, Програм за образовање младих у БиХ, дајте нам ваше приједлоге, сугестије, или – уколико сами препознате неки од приоритета као ваш – јавите нам се да заједно мијењамо ствари.

Можете ли препознати ова рјешења у програмима других странака? Ми сумњамо, а ви провјерите!

 

 

US Embassy - Logo - Funding 2

Objavljivanje ovog materijala je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.M1 PRAVA ZA MLADE    ALL RIGHTS RESERVED  Copyright ©  2018
M1 - Prava za mlade je inicijativa Instituta za razvoj mladih KULT