Култура и спорт

 

''М1 – Права за младе'' има рјешење за бољи спортски и културни живот у БиХ!

„Анима сана ин цорпоре сано“ или у пријеводу – „У здравом тијелу, здрав дух“, девиза која у нашој земљи одавно не важи. Осиромашени смо и духовно (културно), али и тјелесно (у смислу правилног спортског развоја). Рад са младим талентима је занемарен, спортска друштва и клубови већ дуго се суочавају са проблемима финансијске и инфраструктурне природе, школски и аматерски спорт се систематски гуше, исти је случај и са кутлурним институцијама и манигестацијам, а резултати тога су свакодневно видљиви и дугорочно штетни по стање младих и њихово здравље.

Млади своје слободно вријеме проводе највише помажући у кућанским пословима, одлазећи у куповину, помажући родитељима у њиховим пословима. Спортом се највише „баве“ гледајући телевизију или посјећујући кладионице. Примјера ради, тек 9 посто младих у Федерацији БиХ редовно посјећује спортске догађаје, док се спортом активно бави још мањи проценат. Чак 12% младих из градских средина и 9% младих из ванградских средина у протеклих мјесец дана је најмање три до пет пута седмично или сваки дан посјећивало кладионице/коцкарнице, од чега је 17% мушкараца и 4% жена.

Ми, као „М1 – Права за младе“ залажемо се за афимрацију аматерског и школског спорта, и то из више разлога. Под један, бављење спортом утјече на здравље младих људи, друго, оно ствара радне навике, треће, квалитетније испуњава слободно вријеме, и четврто, мјења суштински однос према спорту који није искључиво професионални и такмичарски.

Само промовирањем здравог начина живота, инвестирањем у инфраструктуру, подршком квалитетним програмима и афирмацијом школског и аматерског спорта, можемо спријечити овај негативан тренд. Странка „М1 – Прва за младе“ залаже се за усвајање Стратегије развоја школског и аматерског спорта на нивоу државе БиХ, за доношење нових стратегија развоја заснованих на реалној ситуацији на терену, већа и активнија улога државних, ентитетских, кантоналних, а посебно локалних институција у подршци аматерском спорту и креирању услова за рекреативно бављење спортом широм БиХ.

Питате се на који начин M1 то може постићи? Ако сте до сада и сумњали у нас, програм који нудимо увјерит ће вас да тачно знамо шта радимо. Издвојите сасвим мало свог времена – јер ријеч је о вашој будућности - и прочитајте  M1  Програм бр.7, Програм за промоцију спорта међу младима!

Можете ли препознати ове мјере у програмима других странака? Ми сумњамо, а ви провјерите!

 

 

US Embassy - Logo - Funding 2

Objavljivanje ovog materijala je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.M1 PRAVA ZA MLADE    ALL RIGHTS RESERVED  Copyright ©  2018
M1 - Prava za mlade je inicijativa Instituta za razvoj mladih KULT