Izborna gender lektira

GENEDER WEB LEKTIRA

Narandžasti dan u svijetu se označava kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i to svakog 25. u mjesecu. M1 Prava za mlade i ranije je ukazivao na zastupljenost ovog problema u bosanskohercegovačkom društvu.

Istraživanje Agencije za ravnopravnost spolova BiH iz 2013. godine pokazalo je da je skoro polovina ispitanih žena do svoje petnaeste godine doživjela barem jedan oblik nasilja, šro je signal da kao društvo moramo djelovati.


Kako bi ukazao na važnost prevencije nasilja nad ženama, na njihov nepovoljan položaj u društvu, nisku zastupljenost u javnom i političkom životu, M1 Prava za mlade je 25. septembra 2018. godine, na Dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, izdao Izbornu gender lektiru.


Izborna gender lektira nastala je u sklopu M1 Prava za mlade kao politički odgovor na potpuni nemar institucija vlasti u BiH prema mladim ljudima koji je uzrokovao vrlo težak ekonomski, socijalni i društveni položaj ove, za budućnost BiH, najznačajnije kategorije stanovništva, ali naročito nepovoljnu poziciju u društvu imaju mlade žene. Mlade žene nisu dovoljno zastupljene, njihov glas se ne čuje i nisu prepoznate, nisu na spisku prioriteta politike u Bosni i Hercegovini.


Lektira u čijoj su izradi učestvovale mlade političarke iz cijele zemlje i iz različitih političkih stranaka ukazuje na sfere u kojima su žene najteže pogođene diskriminacijom zbog svog spola, nezaposlenošću, socijalno su nezaštićene i budžetski su ugrožene.


Izrada Izborne gender lektire svojevrstan je poziv svim nivoima vlasti da ozbiljnije pristupe izradama politika i pokretanju inicijativa koje će rezultirati većom ravnopravnošću spolova.
Sadržaj lektire predstavnicima vlasti može poslužiti kao vodič u kreiranju ozbiljnijeg pristupa tematici koja je pokazatelj razvoja ozbiljnog demokratskog društva.

Izbornu gender lektiru možete preuzeti ovdje.

 

 

US Embassy - Logo - Funding 2

Objavljivanje ovog materijala je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.M1 PRAVA ZA MLADE    ALL RIGHTS RESERVED  Copyright ©  2018
M1 - Prava za mlade je inicijativa Instituta za razvoj mladih KULT