Предизборни роковник, неопходан алат за Изборе 2014

predrok

 

 

М1 Права за младе креирала је Предизборни роковник, једноставан алат који грађанима с правом гласа на Изборима 2014 може помоћи да из гласача пређу у бираче.

Предизборни роковник М1 је средство за спрјечавање предизборне манипулације. Предизборни роковник почиње завјетом гласача да убудуће неће гласати него бирати и бити пробирљиви, а затим поставља бројна питања на које би сваки гласач требао одговорити себи, прије изласка на Изборе 2014. Потом оставља за сваки дан до Избора по један лист, да се на њему забиљеже најзначајнија политичка дешавања тог дана, добри и лоши политички потези, поскупљења, комунални проблеми, корупцијске афере, резултати о раду заступника и министара, „прочитана“ предизборна реторика и сл. Посљедњи лист роковника је резервиран за 12. октобра, за дан Избора, и има своју поруку. Вриједи је прочитати.

Предизборни роковник М1 прије свега указује на потребу за правовременим припремама за Изборе. 12. октобар за гласаче је далеко, али за политичке партије исувише близу. Кампање политичких партија одавно су почеле, њихове припреме трајат ће мјесецима, док грађани своју одлуку најчешће доносе на сами дан избора. Очито је – политичке партије сваки изборни циклус дочекају спремније од гласача, те стога „успјех“ странака над гласачима и константна разочарења након избора не требају чудити.

Предизборни роковник М1 нуди одговор на питање „Како детаљно провјерити оне за које будемо гласали?“, наводећи релевантне изворе из којих се може провјерити финансијско пословање и учинак рада институција власти, дисциплину политичара, затим најзначајније друштвене проблеме који су узроковани лошом политиком, (не)наклоњеност младима, начине финансирања политичких партија и др. Предизборни роковник потиче гласаче да трагају за резултатима, да вјерују ђелима а не ријечима. Предизборни роковник је помагало за неопходно политичко описмењавање и образовање.

С обзиром да политичке странке често рачунају на заборав и плитко сјећање гласача, Предизборни роковник је драгоћена архива и освјеживач памћења: присјећање сваког политичког разочарења, неиспуњених предизборних обећања, политичких афера и скандала. На дан Избора, Предизборни роковник може бити вриједан подсјетник.

Предизборни роковник је алат за селекцију важних политичких информација и развој критичког промишљања приликом одабира кандидата. Умјесто у предизборне боје и слогане, Предизборни роковник потиче да се гледа у статистичке податке: бројке запослених и незапослених, извјештаје о напретку, буџете, ранг-љествице на којима се налази наша земља по различитим основама и др. Предизборни роковник сугерира разговор о новцу, о порезима које гласач плаћа и услугама које му се заузврат пружају.

Предизборни роковник потиче на предизборну дисциплину и уредно евидентирање, како би се за Изборе 2014 било спремније него икад прије.

Предизборни роковник у електронској верзији доступан је свима на www.правазамладе.цом у рубрици „Изборна лектира“.

 

 

 

 

US Embassy - Logo - Funding 2

Objavljivanje ovog materijala je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.M1 PRAVA ZA MLADE    ALL RIGHTS RESERVED  Copyright ©  2018
M1 - Prava za mlade je inicijativa Instituta za razvoj mladih KULT