predrok

 

 

М1 Права за младе креирала је Предизборни роковник, једноставан алат који грађанима с правом гласа на Изборима 2014 може помоћи да из гласача пређу у бираче.

kartoni-secret

 

 

Након што су челници М1 Праве за младе још почетком априла 2014 на своју официјелну страницу www.правазамладе.цом уз биографије поставили и имовинске картоне, показујући спремност на транспарентно ђеловање, њихов позитиван примјер је слиједио и Огњен Тадић, потпредсједник Српске демократске странке СДС-а.


Из СДС-а су најавили да ће и сви остали кандидати ове странке на октобарским изборима јавно објавити имовинске картоне те позвати све кандидате да учине исто.


„Сви челници М1 су од првог дана свог појављивања у јавности, крајем марта ове године, на увид грађанима ставили своје имовинске картоне. Желимо показати како би се једна политичка партија требала понашати и ђеловати. Драго ми је чути да је недавно и Огњен Тадић из СДС-а направио сличан корак, надам се да ће и други политичари кренути овим стопама, да политика у БиХ коначно добије потпуно другачију парадигму понашања - транспарентан и одговоран однос званичника према онима који их бирају и плаћају.“, изјавио је Русмир Побрић, предсједник М1 Праве за младе.

У европским државама уобичајена је пракса да се пред изборе јавно објаве имовински картони кандидата и да се сви подаци о имовини и приходима оних који су изабрани објављују периодично до краја мандата.

017218403 30300

 

Дијељење промотивног страначког материјала пред изборе до сада је била једина политичка активност младих у БиХ, кажу активисти. Немају иницијативу, не гласају... То се коначно промијенило.

Како би требала изгледати странка наклоњена младима? Као одговор на ово питање, настала је политичка иницијатива „М1 Права за младе“. Ријеч је о симулацији политичке партије. Од праве странке се разликује једино по томе што М1 не жели гласове и неће се наћи на изборној листи. По свему осталом, ова иницијатива много је озбиљнија од „најозбиљнијих политика“ у БиХ.

„Креирали смо програме у кључним областима, као што су запошљавање, образовање, здравствена заштита. То може послужити као платформа актуелним странкама да одређене кораке напреве прије избора“, каже Русмир Побрић, предсједник М1.
„Ништа без странке“
Транспарентна кадровска политика и реална рјешења које нуде, младима могу донијети корист у свакодневном животу и то врло брзо. Жеља им је да својим вршњацима представе модел узорне странке и увјере их да политика може бити другачија. М1 је бренд сарајевског Центра за развој младих КУЛТ.
„Изабрали смо форму странке, јер док не споменете партију у БиХ вас нико не доживљава озбиљно. Као невладина организација, за ових 12 година исцрпили смо сва средства ђеловања“, објашњава Побрић.
Нови политички покрет чине узорни омладинци, активни грађани који иза себе имају запажене резултате иако им је просјек година око 26. Већина их је завршила студије или ће ускоро, стипендисти су домаћих и страних фондова, најбољи студенти на својим факлтетима и борци за људска права.
Млади у предсједништву
М1 Права за младе има своје представнике у двадесет градова БиХ. Заједно чине предсједништво странке.
Члан предсједништва је двадесеттрогодишњи Самир Бехарић из Јајца. Сарајевски студент новинарства тренутно је стипендиста Ерасмус Мундус програма на Слободном универзитету у Берлину. Иако је у Њемачкој већ неколико мјесеци, то га не спречава да учествује у активностима странке. „Једина група младих о којима брину политичари у БиХ су њихова ђеца. Поједине партије имају такозване програме за младе на папиру, али ове популације нема на терену. Морамо се сами побринути за себе, зато сам се прикључио овом политичком пројекту“.
Самир је члан радне групе за образовање и информисање. Тренутно ради на истраживању везаном за мобилност и размјену студената. „Огромна средства ЕУ су нам доступна а ми их не користимо јер се наши представници не могу договорити, то ме страшно љути. Својим немаром ускраћују младима драгоцијене могућности“, додаје Самир који је државни представник „Ерасмус Студент Нетwорк“ за Босну и Херцеговину.
„Запошљавање у јавном сектору мора стати“
Млади могу бити политички организовани, конструктивни и давати конкретна рјешења. Као први програм у оквиру иницијативе стављен је програм запошљавања.
На основу званичних статистике и истраживања,“ М1Права за младе“ идентификовала је кључне проблеме. „За сваки од њих смо понудили конкретну мјеру која се одмах може проводити у складу с постојећим законима. Само треба радити“, истиче Побрић.
Када је ријеч о запошљавању, млади стручњаци су понудили дванаест мјера. Зауставити пријем радника у јавне установе и институције је приоритет. Политика запошљавања приправника на државним јаслама доживјела је потпуни неуспјех. Младе треба упутити на приватни сектор, поручују они.
Ана-Мариа Папоња из Мостара такође је чланица предсједништва. Има двадесет и двије године, студентица је права. „Имали смо састанке с представницима неколико политичких партија. Представили смо им своје идеје. Циљ нам је да примијене наша рјешења и да нас швате озбиљно. Прилично сам задовољна како су нас примили, али виђећемо шта ће се дестити“.
Ана-Мариа истиче како њени вршњаци углавном имају позитиван став о М1. Подржавају их јер нису дио ниједне постојеће партије у БиХ. „Многи су разочарани што се нећемо кандидовати на изборима. То нам ласка јер нам млади вјерују“, каже она.
Један од важних циљева „М1 Права за младе“ је промоција младих као огромне групе гласача, јер се на тако бројно бирачко тијело коначно мора обратити пажња. Досадашња пракса без сумње показује да је ова популација потпуно занемарена. Буџети су права слика политике, а оно што бројке показују јесте да су млади више него запостављени.

Бањалучанин Александар Талијан бави се антидискриминацијом и људским правима. Удружио се с вршњацима из цијеле БиХ јер по први пут види снагу младих који су окупљени око правих вриједности. „Ово је прилика да мијењам и побољшам систем у којем живим. Зато сам ту и надам се да можемо заједно донијети промјене. Млади у БиХ никада до сада нису били покретачи политичких промјена“, каже двадесеттрогодишњи студент права.
„Цензуришу нас јер смо пријетња властима“
Предсједник М1, Русмир Побрић додаје да их државни медији потпуно игноришу. „Сад већ можемо рећи да се ради о цензури од стране јавних емитера. То су нам потврдили новинари којима је наређено да не прате наш рад“.
Побрић истиче да ће властима одузети сваки аргумент у случају да, као ранијих година, младе оптуже за лијеност и пасивност. „Пошто бројне странке још увијек нису представиле своје програме а избори су за три мјесеца, ми смо ту да им понудимо своје. Препишите их слободно, али их испоштујте“.
Ускоро ће представити тзв. предизборни роковник који ће бити доступан свима. У празна поља, будући бирачи ће уписивати одговоре на једноставна питања. Крајњи циљ је да се сваки бх. грађанин запита: „Да ли дајем свој глас неком на основу предизборних вашара или на основу оног што је урађено за четири године?“.

BeFunky M1 SBiH 2.jpg

Састанак представника М1 с предсједником Странке за БиХ Амером Јерлагићем

Представници М1 Праве за младе, предсједник Русмир Побрић, генерална секретарка Мирела Ајановић и чланица Предсједништва М1 Наида Шахбаз, у понеђељак, 7. јула 2014., у Сарајеву, одржали су састанак с предсједником Странке за БиХ (СБиХ) Амером Јерлагићем.

Тема састанка била је актуелна политичка и економска ситуација у земљи, предстојећи Избори и предизборне кампање које слиједе, с посебним освртом на тежак положај младих у БиХ и њихову улогу у политичким дешавањима у БиХ.

Предсједник Русмир Побрић, након кратког представљања концепта и визије М1, презентирао је најзначајније мјере из програма М1 за 7 кључних области за младе – запошљавање, образовање, учешће у политичком животу, здравствену заштиту, социјалну скрб, информирање и мобилност те културу и спорт – истакавши да су све мјере које М1 предлаже утемељене на аргументацији, дефинираним проблемима и исказаним потребама младих, које су забиљежене у релеватним истраживањима и службеним извјештајима и популацији младих.

Предсједник Јерлагић је истакао да дијели врло сличне ставове и поздравља предложене мјере, најавивши да ће СБиХ погледати све програме М1 и изјаснити се о њима, након чега је могућа и ужа сарадња на конкретизацији програма СБиХ у контексту садржаних мјера и рјешења које се односе на младе. Додао је и да СБиХ мијења кадровску структуру и кадровску политику, те да ће се на предстојећим Изборима дати прилика и мјесто млађим кадровима на кандидатским листама.

slika za slajder sport

М1 се залаже за законско омогућавање инвестирања у бх. спортске клубове. Политика мора бити подршка а не запрека развоју бх. спорта.
Бх. спортска удружења налазе се у тешкој финансијској ситуацији. Зантересирани инвеститори који би могли донијети опоравак бх. спорта постоје, али због законске неуређености власничке структуре и актуелног правног статуса спортских удружења, приватизација и инвестирање су онемогућени.
Усвајањем Закона о наплати и ђеломичном отпису дуговања спортским колективима у ФБиХ, Заступнички дом Парламента Федерације БиХ с једне стране направио је само корак ка краткорочној користи спортским удружењима, а с друге стране изазвао негодовања међу осталим пореским дужницима за које нису предвиђене сличне пореске олакшице. Само дијелом сматрамо оправданим доношење оваквог закона, због вјероватног омогућавања клубовима учешће у такмичењима на међународној сцени, али таквом кораку морало је претходити „велико поспремање“ унутар спортских удружења и увођење тренспарентног и учинковитог система пословања. Спортским удружењима у БиХ потребно је дугорочно рјешење.
Према изјавама спортских радника, челника и навијачких група из свих крајева БиХ, које су медији забиљежили протеклих година, постоји расположење и висок степен сагласност за законско омогућавање приватизације спортских клубова. Постоје и расположени домаћи и међународни инвеститори, па и скупине навијача који би жељели бити акционари својих клубова. Прецизно дефинирана и строго контролирана приватизација спортских клубова и њихов опоравак подигли би квалитет спортских представа, повећало би се интересовање спортске публике и озбиљних спонзора, држава би се финансијски растеретила а мотивација младих људи за бављење професионалним спортом, због већег изгледа како за колективни тако и за лични успјех, неупитно би расла.
У већ припремљеном Програму бр. 7 М1 Праве за младе навели смо:
„Због начина на који актуелни закон препознаје субјекте или носиоце спортских активности (чланови 14. и 20. Закона о спорту БиХ), постоји проблем у њиховој приватизацији, односно инвестирању у њихов развој. Потребно је прилагођавање постојећег законског оквира, које ће јасно дефинирати статус спортских друштава.“
Поред законског уређивања статуса спортских удружења и омогућавања инвестирања у бх. спорт, М1 Права за младе заговара развој аматерског спорта у БиХ. За више детаља, погледајте Програм културе и спорта на нашој wеб-страници www.правазамладе.цом.
С поштовањем
М1 Права за младе

 

 

US Embassy - Logo - Funding 2

Objavljivanje ovog materijala je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.M1 PRAVA ZA MLADE    ALL RIGHTS RESERVED  Copyright ©  2018
M1 - Prava za mlade je inicijativa Instituta za razvoj mladih KULT