Zapošljavanje

 

„M1 – Prava za mlade" može riješiti najveći problem u BiH: nezaposlenost mladih!

Dok čelnici razvijene Evrope priznaju da je nezaposlenost mladih najveći problem s kojim se EU trenutno suočava, aktuelni čelnici javašne BiH, u kojoj je nezaposlenost mladih čak tri puta veća nego u EU, nikada taj svekolik problem i karcinom koji razara bh. ekonomiju, društvo i porodicu, nisu stavili na listu svojih, a time i naših prioriteta. Čak ni riječima!

Procent nezaposlenosti među mladima u EU je 23%, a u BiH dosegao je alarmantnih 67%. Većina mladih nezaposlenost smatra najvećim problemom s kojim se suočava. Prvenstveno zbog nezaposlenosti, više od 70% njih želi napustiti svoju zemlju, a gotovo svaki deseti mladi čovjek već je pokrenuo konkretne korake za odlazak iz BiH. Prema podacima EUROSTAT-a, BiH godišnje napusti 20.000 ljudi, a ne treba posebno isticati da je većina njih mlada, obrazovana i očigledno konkurentna na svjetskom tržištu rada i ideja. Odlaze nam najbolji, gubimo ljudske resurse koji su teško nadoknadivi, jer BiH je siromašna zemlja koja ljudski potencijal ne može uvesti iz vana. Mladi ljudi odlaze za poslom!

Nezaposlenost mladih u BiH rezultat je višegodišnjeg ignoriranja ovog problema i izostanka adekvatne političke vizije za njegovo rješavanje. Potpuno promašene zastarjele mjere zapošljavanja mladih, za koje su se izdvajali budžetski promili i koje čak nisu bile temeljene na analizama o potrebama tržišta rada, ništa bolje nisu mogle ni donijeti. Iako već godinama postoje zakoni koji mladim ljudima daju pravo na podršku u zapošljavanju, obvezujući sve nivoe vlasti na izradu i provođenje strategija koje sadrže konkretne programe zapošljavanja mladih, vlasti su se oglušile o zakone i zanemarile svoje obaveze prema mladim ljudima.

M1 neće stavljati mlade na listu svojih prioriteta – mladi će biti jedini prioritet M1, a njihov najveći problem, nezaposlenost, u najoštrijem fokusu politike M1. Prvenstveno, M1 želi praviti vlast naklonjenu mladima, kroz ispunjavanje svih zakonskih obaveza prema mladima u domenu zapošljavanja i oživljavanje sistema odgovornosti vlasti prema mladima kroz provedbu kaznenih odredbi za nadležne institucije vlasti koje se ogluše o svoje obaveze – sve u skladu sa zakonima o mladima! Pored ispunjavanja zakonskih obaveza, koje će donijeti najmanje 100 novih programa zapošljavanja mladih na svim nivoima vlasti, M1 će napraviti korak više i krenuti u obračun sa svim drugim problemima koji guše oblast zapošljavanja: diskriminacijom i korupcijom pri zapošljavanju u javnom sektoru, izrabljivanjem mladih radom bez ugovora u privatnom sektoru, neprilagođenim obrazovnim sistemom tržištu rada, kompliciranom administracijom i velikim nametima za pokretanje biznisa i dr.

M1 želi zaposlene mlade koji neće biti prepušteni ulici, kafani i kladionici, koje ih šalju u ralje kriminala i nesretnog života s neizvjesnim rizičnim ishodom. M1 želi zaposlene mlade koji će biti korist, a ne prijetnja i problem društvu, zaposlene mlade koji mogu doprinijeti kućnom budžetu i stabilnosti porodice. Za bolje sutra svih nas!

Pitate se na koji način M1 to može postići? Ako ste do sada i sumnjali u nas, program koji nudimo uvjerit će vas da tačno znamo šta radimo. Izdvojite sasvim malo svog vremena – jer riječ je o vašoj budućnosti - i pročitajte M1 Program br.1, Program zapošljavanja mladih u BiH!

Možete li prepoznati ove mjere u programima drugih stranaka? Mi sumnjamo, a vi provjerite!

 

 

 

US Embassy - Logo - Funding 2

Objavljivanje ovog materijala je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.M1 PRAVA ZA MLADE    ALL RIGHTS RESERVED  Copyright ©  2018
M1 - Prava za mlade je inicijativa Instituta za razvoj mladih KULT