Obrazovanje

 

„M1 – Prava za mlade“ zalaže se za više praktične nastave i mogućnosti za stažiranje unutar formalnog obrazovanja, kao i za sistemsko uvođenje i priznavanje programa neformalnog obrazovanja u BiH!

Obrazovni sistem u BiH je loš, nefunkcionalan, skup, etnički i teritorijalno uvjetovan, s obrazovnim programima punim teorije i apstraktnog mudrovanja, a malo prakse. To je sistem koji proizvodi kadrove i profile koji više nikome ne trebaju, posebno poslodavcima. To svi znamo, no pitanje je – želimo li i dalje da se naši mladi školuju unutar takvog sistema, ili želimo nešto mijenjati, naizgled sitno ali vrlo konkretno, za početak?

Poražavajući je podatak da je sve veći broj mladih u BiH koji napuštaju srednju školu i studiranje. Još je tužnije što, uz finansijske razloge, čak 25% mladih koji napuštaju obrazovni sistem kao razlog navode da u školovanju „ne vide nikakav smisao“. Ima li smisla u sistemu u kojem gotovo da nema praktične nastave, u kojem medicinski tehničari tokom školovanja ne nauče upotrijebiti injekciju, novinari gotovo da nemaju priliku napisati jedan smislen tekst, a kamoli naučiti kritički i analitički razmišljati, dok pravnicima priča počinje i završava diskusijom o ustavnom ustrojstvu BiH i slučajem „Sejdić-Finci“? Ima li smisla u sistemu u kojem se (hiper)produciraju ekonomisti, pravnici, socijalni radnici i novinari u tim kadrovima već prezasićenom tržištu? Kako u takvom sistemu iškolovati inženjere informatike, inženjere elektrotehnike, inženjere mašinstva, magistre farmacije, građevince, zavarivače, šivače i trgovce, možda i ne toliko atraktivne oblasti za studiranje, ali sigurno najtraženije profile na tržištu rada?

Za nas iz „M1 – Prava za mlade“ obrazovanje nije samo prioritet već sine qua non, prioritet svih prioriteta kada su mladi i njihova sadašnjost i budućnost u pitanju. Svjesni smo da za promjenu cijelog sistema obrazovanja treba vrijeme i politička volja, odnosno saglasnost svih aktera, što je u ovako podijeljenoj BiH gotovo nemoguće, te mnogo energije i vremena – a toga mladima često nedostaje.

Zbog toga se zalažemo za male promjene koje će donijeti rezultate odmah! A to su, kada je sistem formalnog obrazovanja u pitanju, uvođenje praktične nastave u što većem procentu, kao i mogućnosti stažiranja za sve studente, koje bi se ostvarivalo kroz partnerstvo s poslovnim i javnim sektorom, i koje bi se priznalo kao radno iskustvo prilikom apliciranja za poslove, u skladu sa zakonima. S druge strane, sve je veći broj mladih koji prepoznaju značaj neformalnog obrazovanja, bilo da su sami učestvovali u nekom od programa ili su od drugih čuli da je ova vrsta obrazovanja značajno unaprijedila nečije vještine i operativna znanja, te ih učinila konkurentnim na tržištu rada. „M1 – Prava za mlade“ zalaže se za afirmaciju, prepoznavanje programa neformalnog obrazovanja, jer se pokazalo da vještine i znanja koja mladi stječu kroz ovakvu edukaciju utječu na povećanje šansi za njihovo zapošljavanje. Također, oblast neformalnog obrazovanja potrebno je urediti, sistematizirati, odrediti kriterije na osnovu kojih se propisuje i procjenjuje kvalitet programa, kvalitet i relevantnost predavača. Institucije vlasti, javne institucije, biznis sektor i nevladine organizacije radile bi partnerski u kreiranju adekvatnog institucionalnog ambijenta, a potom i sadržaja za provođenje programa neformalnog obrazovanja.

„M1 – Prava za mlade“ vidi bh. društvo, a posebno mlade, kao obrazovane, osposobljenje, aktivne i produktivne. Ta vizija nije dostižna ukoliko se mladima ne pruži prilika da rade na sebi, da ostvaruju lične prioritete i ciljeve, potom unapređuju i svoju zajednicu. Bez malih promjena, za koje se zalažemo, nema ni promjena unutar obrazovnog sistema.

Mi imamo viziju, ali imamo i rješenja, imamo prijedloge, i imamo dobru volju pomoći svima koji rade s mladima, ili rade na unapređenju programa rada s mladima. Pročitajte naš Program br. 2, Program za obrazovanje mladih u BiH, dajte nam vaše prijedloge, sugestije, ili – ukoliko sami prepoznate neki od prioriteta kao vaš – javite nam se da zajedno mijenjamo stvari.

Možete li prepoznati ova rješenja u programima drugih stranaka? Mi sumnjamo, a vi provjerite!

 

 

 

US Embassy - Logo - Funding 2

Objavljivanje ovog materijala je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.M1 PRAVA ZA MLADE    ALL RIGHTS RESERVED  Copyright ©  2018
M1 - Prava za mlade je inicijativa Instituta za razvoj mladih KULT