Kultura i sport

 

''M1- prava za mlade'' ima rješenje za bolji sportski i kulturni život u BiH

„Anima sana in corpore sano“ ili u prijevodu – „U zdravom tijelu, zdrav duh“, deviza koja u našoj zemlji odavno ne važi. Osiromašeni smo i duhovno (kulturno), ali i tjelesno (u smislu pravilnog sportskog razvoja). Rad sa mladim talentima je zanemaren, sportska društva i klubovi već dugo se suočavaju sa problemima finansijske i infrastrukturne prirode, školski i amaterski sport se sistematski guše, isti je slučaj i sa kutlurnim institucijama i manigestacijam, a rezultati toga su svakodnevno vidljivi i dugoročno štetni po stanje mladih i njihovo zdravlje.

Mladi svoje slobodno vrijeme provode najviše pomažući u kućanskim poslovima, odlazeći u kupovinu, pomažući roditeljima u njihovim poslovima. Sportom se najviše „bave“ gledajući televiziju ili posjećujući kladionice. Primjera radi, tek 9 posto mladih u Federaciji BiH redovno posjećuje sportske događaje, dok se sportom aktivno bavi još manji procenat. Čak 12% mladih iz gradskih sredina i 9% mladih iz vangradskih sredina u proteklih mjesec dana je najmanje tri do pet puta sedmično ili svaki dan posjećivalo kladionice/kockarnice, od čega je 17% muškaraca i 4% žena.

Mi, kao „M1 – Prava za mlade“ zalažemo se za afimraciju amaterskog i školskog sporta, i to iz više razloga. Pod jedan, bavljenje sportom utječe na zdravlje mladih ljudi, drugo, ono stvara radne navike, treće, kvalitetnije ispunjava slobodno vrijeme, i četvrto, mjenja suštinski odnos prema sportu koji nije isključivo profesionalni i takmičarski.

Samo promoviranjem zdravog načina života, investiranjem u infrastrukturu, podrškom kvalitetnim programima i afirmacijom školskog i amaterskog sporta, možemo spriječiti ovaj negativan trend. Stranka „M1 – Prva za mlade“ zalaže se za usvajanje Strategije razvoja školskog i amaterskog sporta na nivou države BiH, za donošenje novih strategija razvoja zasnovanih na realnoj situaciji na terenu, veća i aktivnija uloga državnih, entitetskih, kantonalnih, a posebno lokalnih institucija u podršci amaterskom sportu i kreiranju uslova za rekreativno bavljenje sportom širom BiH.

Pitate se na koji način M1 to može postići? Ako ste do sada i sumnjali u nas, program koji nudimo uvjerit će vas da tačno znamo šta radimo. Izdvojite sasvim malo svog vremena – jer riječ je o vašoj budućnosti - i pročitajte  M1 Program br.7, Program za promociju sporta među mladima!

Možete li prepoznati ove mjere u programima drugih stranaka? Mi sumnjamo, a vi provjerite!

 

 

US Embassy - Logo - Funding 2

Objavljivanje ovog materijala je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.M1 PRAVA ZA MLADE    ALL RIGHTS RESERVED  Copyright ©  2018
M1 - Prava za mlade je inicijativa Instituta za razvoj mladih KULT