Vijesti.ba : Mlade postaviti u vrh prioriteta institucija vlasti

SARAJEVO - Stranka M1 Prava za mlade je politički projekt koji želi mlade postaviti u vrh prioriteta institucija vlasti i političkih stranaka u BiH, saopćeno je danas iz Pres-službe ove stranke.

Stranka M1 Prava za mlade jeste politička inicijativa, ali nije politička stranka u smislu važećih zakona u BiH koji uređuju oblast političkog organiziranja. M1 Prava za mlade nije registrirana i nema namjeru kandidirati se na predstojećim izborima. Time M1 Prava za mlade jasno poručuje javnosti da ne želi vlast, već poboljšanje zabrinjavajuće teškog položaja mladih ljudi u zemlji. Izuzevši činjenicu da M1 Prava za mlade nema namjeru registrirati se kod Centralne izborne komisije niti se kandidirati na izborima koji slijede, M1 Prava za mlade, sve do okončanja Izbora 2014, a izvjesno i nakon toga, u javnosti će istupati kao prava stranka, sa svim elementima političkog organiziranja i zagovaranja ciljeva za koje se bori, navodi se u saopćenju stranke M1.

M1 će intenzivno promovirati svoje već pripremljene programe, dostupne na web-stranici www.pravazamlade.com, koji sadrže konkretna i provodiva rješenja za probleme u oblastima od primarnog značaja za mlade: zapošljavanja, obrazovanja, društvenog i političkog učešća, zdravstvene zaštite, socijalne skrbi, informiranja i mobilnosti te kulture i sporta.

M1 uložit će svoj maksimum da na najbolji način predstavi model uzorne stranke, naklonjene mladima, s pažljivom i trensparentnom kadrovskom politikom i realnim mjerama, koje mladima mogu donijeti korist u svakodnevnom životu. M1 neće se (primarno) baviti "visokom politikom" - ustavnim promjenama, presudom Sejdić-Finci, preustrojem FBiH, statusom entiteta, koja je često apstraktna za mlade ljude, niti će se baviti kod nas široko rasprostranjenim politikanstvom i populizmom, poručuju iz ove stranke.

Stranka M1 promovirat će, kako se navodi, svoju politiku kao mjerljivu i konkretnu disciplinu, insistirajući isključivo na pitanjima oko kojih je jednostavno postići saglasnost svih stanovnika BiH.

M1 na ovaj način želi politički obrazovati mlade ljude i pravovremeno buditi i razvijati kritičko mišljenje prilikom odabira kandidata na izborima. M1 želi motivirati mlade za učešće u promjenama "ne za bolje sutra, već za bolje danas", jer imaju ogroman glasački potencijal: više od 610.000 punopravnih glasova, navodi se u saopćenju.

Stranka M1 je otvorena za sve, bez obzira na starosnu granicu, vjersku pripadnost, ideološko uvjerenje pa čak i stranačku opredjeljenost. Učlanjenje je besplatno, a obrazac je jednostavan i dostupan na našoj web-stranici, navodi se u saopćenju.

 

 

US Embassy - Logo - Funding 2

Objavljivanje ovog materijala je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.M1 PRAVA ZA MLADE    ALL RIGHTS RESERVED  Copyright ©  2018
M1 - Prava za mlade je inicijativa Instituta za razvoj mladih KULT