Snažnije žene za snažnije društvo

M1 za vijest

Zastupljenost žena, naročito mladih, u bosanskohercegovačkoj političkoj sceni prema brojnim pokazateljima je ispod zadovoljavajućeg nivoa. Ovakva slika zahtjeva aktivnije uključivanje svih relevantnih aktera koji mogu doprinijeti većoj participaciji žena, naročito kada govorimo o nivoima odlučivanja u politici.

Inicijativa M1 Prava za mlade nastala je kao politički odgovor na potpuni nemar institucija vlasti u BiH prema mladim ljudima, pa i u segmentu u kojem govorimo o njihovom aktivnom učestvovanju u donošenju političkih odluka, ali i zastupljenosti u programima političkih stranaka.

Nemar vlasti prema ovoj populaciji je uzrokovao vrlo težak ekonomski, socijalni i društveni položaj, za budućnost BiH, najznačajnije kategorije stanovništva.

Stoga, Inicijativa M1 Prava za mlade podržava svaku aktivnost koja brine o ovoj populaciji i nudi alternative u kreiranju populacije mladih koji će biti aktivni građani/ke društva i pokretači pozitivnih društvenih promjena, pa tako i aktivnosti Instituta za razvoj mladih KULT koji je organizovao trening za osnaživanje mladih žena koje se bave ili će se u skorijoj budućnosti aktivno baviti političkim pitanjima zemlje.

Trening je pohađalo šesnaest polaznica iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, mladih žena do 30 godina starosti, a koje se namjeravaju aktivno uključiti u politička djelovanja sa ciljem osnaživanja položaja žena u društvu, ili su već članice različitih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Većina polaznica bit će na izbornim listama već na ovogodišnjim izborima, a kako su istakle, akcenat njihovih programa bit će na ostvarivanju većih prava i političkoj participaciji žena.

„U bh. politici nema dovoljno žena, a to bi mogao biti ključ poboljšanja trenutnog stanja u zemlji. Naročito bi se to vidjelo u domenu boljeg položaja žena, ali i većoj realizaciji ideja mladih.“ – poručila je Ivana Majstorović, učesnica iz Vlasenice.

Javni nastup, zagovaranje i lobiranje, ljudska prava i ravnopravnost spolova samo su neke od teme petodnevnog treninga koji je od 18. do 22. juna 2018. godine u Sarajevu, a u okviru inicijative #genderingBiHelections2018 koju je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Aktivizam i zalaganje za veća prava žena, polaznice će iskazati već tokom narednih pet mjeseci tokom kojih će svakog 25. u mjesecu obilježiti Narandžasti dan koji se obilježava kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. U svojim lokalnim zajednicama organizovat će različite aktivnosti sa ciljem ukazivanja na problem nasilja nad ženama i djevojčicama sa kojima se suočava bh. društvo.

 

 

US Embassy - Logo - Funding 2

Objavljivanje ovog materijala je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.M1 PRAVA ZA MLADE    ALL RIGHTS RESERVED  Copyright ©  2018
M1 - Prava za mlade je inicijativa Instituta za razvoj mladih KULT