Predizborni rokovnik, neophodan alat za Izbore 2014

predrok

 

M1 Prava za mlade kreirala je Predizborni rokovnik, jednostavan alat koji građanima s pravom glasa na Izborima 2014 može pomoći da iz glasača pređu u birače.

 

Predizborni rokovnik M1 je sredstvo za sprječavanje predizborne manipulacije. Predizborni rokovnik počinje zavjetom glasača da ubuduće neće glasati nego birati i biti probirljivi, a zatim postavlja brojna pitanja na koje bi svaki glasač trebao odgovoriti sebi, prije izlaska na Izbore 2014. Potom ostavlja za svaki dan do Izbora po jedan list, da se na njemu zabilježe najznačajnija politička dešavanja tog dana, dobri i loši politički potezi, poskupljenja, komunalni problemi, korupcijske afere, rezultati o radu zastupnika i ministara, „pročitana“ predizborna retorika i sl. Posljednji list rokovnika je rezerviran za 12. oktobra, za dan Izbora, i ima svoju poruku. Vrijedi je pročitati.

Predizborni rokovnik M1 prije svega ukazuje na potrebu za pravovremenim pripremama za Izbore. 12. oktobar za glasače je daleko, ali za političke partije isuviše blizu. Kampanje političkih partija odavno su počele, njihove pripreme trajat će mjesecima, dok građani svoju odluku najčešće donose na sami dan izbora. Očito je – političke partije svaki izborni ciklus dočekaju spremnije od glasača, te stoga „uspjeh“ stranaka nad glasačima i konstantna razočarenja nakon izbora ne trebaju čuditi.

Predizborni rokovnik M1 nudi odgovor na pitanje „Kako detaljno provjeriti one za koje budemo glasali?“, navodeći relevantne izvore iz kojih se može provjeriti finansijsko poslovanje i učinak rada institucija vlasti, disciplinu političara, zatim najznačajnije društvene probleme koji su uzrokovani lošom politikom, (ne)naklonjenost mladima, načine finansiranja političkih partija i dr. Predizborni rokovnik potiče glasače da tragaju za rezultatima, da vjeruju djelima a ne riječima. Predizborni rokovnik je pomagalo za neophodno političko opismenjavanje i obrazovanje.

S obzirom da političke stranke često računaju na zaborav i plitko sjećanje glasača, Predizborni rokovnik je dragocjena arhiva i osvježivač pamćenja: prisjećanje svakog političkog razočarenja, neispunjenih predizbornih obećanja, političkih afera i skandala. Na dan Izbora, Predizborni rokovnik može biti vrijedan podsjetnik.

Predizborni rokovnik je alat za selekciju važnih političkih informacija i razvoj kritičkog promišljanja prilikom odabira kandidata. Umjesto u predizborne boje i slogane, Predizborni rokovnik potiče da se gleda u statističke podatke: brojke zaposlenih i nezaposlenih, izvještaje o napretku, budžete, rang-ljestvice na kojima se nalazi naša zemlja po različitim osnovama i dr. Predizborni rokovniksugerira razgovor o novcu, o porezima koje glasač plaća i uslugama koje mu se zauzvrat pružaju.

Predizborni rokovnik potiče na predizbornu disciplinu i uredno evidentiranje, kako bi se za Izbore 2014 bilo spremnije nego ikad prije.

Predizborni rokovnik u elektronskoj verziji dostupan je svima na www.pravazamlade.com u rubrici „Izborna lektira“.

 

 

US Embassy - Logo - Funding 2

Objavljivanje ovog materijala je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.M1 PRAVA ZA MLADE    ALL RIGHTS RESERVED  Copyright ©  2018
M1 - Prava za mlade je inicijativa Instituta za razvoj mladih KULT