Mladi u pohodu na politiku

017218403 30300

Dijeljenje promotivnog stranačkog materijala pred izbore do sada je bila jedina politička aktivnost mladih u BiH, kažu aktivisti. Nemaju inicijativu, ne glasaju... To se konačno promijenilo.

Kako bi trebala izgledati stranka naklonjena mladima? Kao odgovor na ovo pitanje, nastala je politička inicijativa „M1 Prava za mlade“. Riječ je o simulaciji političke partije. Od prave stranke se razlikuje jedino po tome što M1 ne želi glasove i neće se naći na izbornoj listi. Po svemu ostalom, ova inicijativa mnogo je ozbiljnija od „najozbiljnijih politika“ u BiH.

„Kreirali smo programe u ključnim oblastima, kao što su zapošljavanje, obrazovanje, zdravstvena zaštita. To može poslužiti kao platforma aktuelnim strankama da određene korake napreve prije izbora“, kaže Rusmir Pobrić, predsjednik M1.

„Ništa bez stranke“

Transparentna kadrovska politika i realna rješenja koje nude, mladima mogu donijeti korist u svakodnevnom životu i to vrlo brzo. Želja im je da svojim vršnjacima predstave model uzorne stranke i uvjere ih da politika može biti drugačija. M1 je brend sarajevskog Centra za razvoj mladih KULT.

„Izabrali smo formu stranke, jer dok ne spomenete partiju u BiH vas niko ne doživljava ozbiljno. Kao nevladina organizacija, za ovih 12 godina iscrpili smo sva sredstva djelovanja“, objašnjava Pobrić.

Novi politički pokret čine uzorni omladinci, aktivni građani koji iza sebe imaju zapažene rezultate iako im je prosjek godina oko 26. Većina ih je završila studije ili će uskoro, stipendisti su domaćih i stranih fondova, najbolji studenti na svojim fakltetima i borci za ljudska prava.

Mladi u predsjedništvu

M1 Prava za mlade ima svoje predstavnike u dvadeset gradova BiH. Zajedno čine predsjedništvo stranke.

Član predsjedništva je dvadesettrogodišnji Samir Beharić iz Jajca. Sarajevski student novinarstva trenutno je stipendista Erasmus Mundus programa na Slobodnom univerzitetu u Berlinu. Iako je u Njemačkoj već nekoliko mjeseci, to ga ne sprečava da učestvuje u aktivnostima stranke. „Jedina grupa mladih o kojima brinu političari u BiH su njihova djeca. Pojedine partije imaju takozvane programe za mlade na papiru, ali ove populacije nema na terenu. Moramo se sami pobrinuti za sebe, zato sam se priključio ovom političkom projektu“.

Samir je član radne grupe za obrazovanje i informisanje. Trenutno radi na istraživanju vezanom za mobilnost i razmjenu studenata. „Ogromna sredstva EU su nam dostupna a mi ih ne koristimo jer se naši predstavnici ne mogu dogovoriti, to me strašno ljuti. Svojim nemarom uskraćuju mladima dragocijene mogućnosti“, dodaje Samir koji je državni predstavnik „Erasmus Student Network“ za Bosnu i Hercegovinu.

 

„Zapošljavanje u javnom sektoru mora stati“

 

Mladi mogu biti politički organizovani, konstruktivni i davati konkretna rješenja. Kao prvi program u okviru inicijative stavljen je program zapošljavanja.

 

Na osnovu zvaničnih statistike i istraživanja,“ M1Prava za mlade“ identifikovala je ključne probleme. „Za svaki od njih smo ponudili konkretnu mjeru koja se odmah može provoditi u skladu s postojećim zakonima. Samo treba raditi“, ističe Pobrić.

 

Kada je riječ o zapošljavanju, mladi stručnjaci su ponudili dvanaest mjera. Zaustaviti prijem radnika u javne ustanove i institucije je prioritet. Politika zapošljavanja pripravnika na državnim jaslama doživjela je potpuni neuspjeh. Mlade treba uputiti na privatni sektor, poručuju oni.

Ana-Maria Paponja iz Mostara takođe je članica predsjedništva. Ima dvadeset i dvije godine, studentica je prava. „Imali smo sastanke s predstavnicima nekoliko političkih partija. Predstavili smo im svoje ideje. Cilj nam je da primijene naša rješenja i da nas shvate ozbiljno. Prilično sam zadovoljna kako su nas primili, ali vidjećemo šta će se destiti“.

Ana-Maria ističe kako njeni vršnjaci uglavnom imaju pozitivan stav o M1. Podržavaju ih jer nisu dio nijedne postojeće partije u BiH. „Mnogi su razočarani što se nećemo kandidovati na izborima. To nam laska jer nam mladi vjeruju“, kaže ona.

Jedan od važnih ciljeva „M1 Prava za mlade“ je promocija mladih kao ogromne grupe glasača, jer se na tako brojno biračko tijelo konačno mora obratiti pažnja. Dosadašnja praksa bez sumnje pokazuje da je ova populacija potpuno zanemarena. Budžeti su prava slika politike, a ono što brojke pokazuju jeste da su mladi više nego zapostavljeni.

 

Banjalučanin Aleksandar Talijan bavi se antidiskriminacijom i ljudskim pravima. Udružio se s vršnjacima iz cijele BiH jer po prvi put vidi snagu mladih koji su okupljeni oko pravih vrijednosti. „Ovo je prilika da mijenjam i poboljšam sistem u kojem živim. Zato sam tu i nadam se da možemo zajedno donijeti promjene. Mladi u BiH nikada do sada nisu bili pokretači političkih promjena“, kaže dvadesettrogodišnji student prava.

„Cenzurišu nas jer smo prijetnja vlastima“

Predsjednik M1, Rusmir Pobrić dodaje da ih državni mediji potpuno ignorišu. „Sad već možemo reći da se radi o cenzuri od strane javnih emitera. To su nam potvrdili novinari kojima je naređeno da ne prate naš rad“.

Pobrić ističe da će vlastima oduzeti svaki argument u slučaju da, kao ranijih godina, mlade optuže za lijenost i pasivnost. „Pošto brojne stranke još uvijek nisu predstavile svoje programe a izbori su za tri mjeseca, mi smo tu da im ponudimo svoje. Prepišite ih slobodno, ali ih ispoštujte“.

Uskoro će predstaviti tzv. predizborni rokovnik koji će biti dostupan svima. U prazna polja, budući birači će upisivati odgovore na jednostavna pitanja. Krajnji cilj je da se svaki bh. građanin zapita: „Da li dajem svoj glas nekom na osnovu predizbornih vašara ili na osnovu onog što je urađeno za četiri godine?“.

 

 

 

US Embassy - Logo - Funding 2

Objavljivanje ovog materijala je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.M1 PRAVA ZA MLADE    ALL RIGHTS RESERVED  Copyright ©  2018
M1 - Prava za mlade je inicijativa Instituta za razvoj mladih KULT