M1 Prava za mlade: zakonski omogućiti investiranje u bh. sport

slika za slajder sport

M1 se zalaže za zakonsko omogućavanje investiranja u bh. sportske klubove. Politika mora biti podrška a ne zapreka razvoju bh. sporta.

Bh. sportska udruženja nalaze se u teškoj finansijskoj situaciji. Zanteresirani investitori koji bi mogli donijeti oporavak bh. sporta postoje, ali zbog zakonske neuređenosti vlasničke strukture i aktuelnog pravnog statusa sportskih udruženja, privatizacija i investiranje su onemogućeni.

Usvajanjem Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima u FBiH, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH s jedne strane napravio je samo korak ka kratkoročnoj koristi sportskim udruženjima, a s druge strane izazvao negodovanja među ostalim poreskim dužnicima za koje nisu predviđene slične poreske olakšice. Samo dijelom smatramo opravdanim donošenje ovakvog zakona, zbog vjerovatnog omogućavanja klubovima učešće u takmičenjima na međunarodnoj sceni, ali takvom koraku moralo je prethoditi „veliko pospremanje“ unutar sportskih udruženja i uvođenje trensparentnog i učinkovitog sistema poslovanja. Sportskim udruženjima u BiH potrebno je dugoročno rješenje.

Prema izjavama sportskih radnika, čelnika i navijačkih grupa iz svih krajeva BiH, koje su mediji zabilježili proteklih godina, postoji raspoloženje i visok stepen saglasnost za zakonsko omogućavanje privatizacije sportskih klubova. Postoje i raspoloženi domaći i međunarodni investitori, pa i skupine navijača koji bi željeli biti akcionari svojih klubova. Precizno definirana i strogo kontrolirana privatizacija sportskih klubova i njihov oporavak podigli bi kvalitet sportskih predstava, povećalo bi se interesovanje sportske publike i ozbiljnih sponzora, država bi se finansijski rasteretila a motivacija mladih ljudi za bavljenje profesionalnim sportom, zbog većeg izgleda kako za kolektivni tako i za lični uspjeh, neupitno bi rasla.

U već pripremljenom Programu br. 7 M1 Prave za mlade naveli smo:

„Zbog načina na koji aktuelni zakon prepoznaje subjekte ili nosioce sportskih aktivnosti (članovi 14. i 20. Zakona o sportu BiH), postoji problem u njihovoj privatizaciji, odnosno investiranju u njihov razvoj. Potrebno je prilagođavanje postojećeg zakonskog okvira,  koje će jasno definirati status sportskih društava.“

Pored zakonskog uređivanja statusa sportskih udruženja i omogućavanja investiranja u bh. sport, M1 Prava za mlade zagovara razvoj amaterskog sporta u BiH. Za više detalja, pogledajte Program kulture i sporta na našoj web-stranici www.pravazamlade.com.

S poštovanjem

M1 Prava za mlade

 

 

US Embassy - Logo - Funding 2

Objavljivanje ovog materijala je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.M1 PRAVA ZA MLADE    ALL RIGHTS RESERVED  Copyright ©  2018
M1 - Prava za mlade je inicijativa Instituta za razvoj mladih KULT