Nema efekata od obavljanja pripravničkog staža u javnom sektoru

23922

Stranka M1 Prava za mlade smatra da iako su službeni revizorski izvještaji ukazali na neučinkovitost programa finansiranja obavljanja pripravničkog staža u javnom sektoru i na njegovu zloupotrebu prilikom trajnog zapošljavanja u javni sektor, da se na toj mjeri zapošljavanja i dalje neopravdano insistira.

- Programi zapošljavanja i u FBiH i u RS, kako na entitetskom tako i na lokalnom nivou, još uvijek su u dobroj mjeri usmjereni na sufinansiranje ili finansiranje obavljanja pripravničkog staža. Još pogubnija je činjenica da odabrani pripravnici u velikoj mjeri stažiraju u javnim institucijama, gdje su im šanse za ostanak i dugoročno zaposlenje minimalne ili nikakve i gdje ne mogu steći adekvatno radno iskustvo s kojim bi bili konkurentniji na tržištu rada u privrednom sektoru ili se osposobili za samozapošljavanje. Izuzev formalnog stjecanja radnog iskustva, koje ih čini administrativno konkurentnijima prilikom apliciranja za posao u javnom sektoru, drugih većih efekata od obavljanja pripravničkog staža u javnom sektoru gotovo da nema - kaže se u saopćenju Stranke M1 Prava za mlade. 
 
Danas, kada većina javnih sredstava za podršku obavljanja pripavničkog staža završava ponovo u javnim institucijama, pripavnički staž, kako se dalje dodaje, se ne može smatrati progresivnom mjerom zapošljavanja, jer je postojeća javna administracija glomazna i zasićena i ne može više biti adresa za stalno zapošljavanje na koju će se mladi ljudi u budućnosti moći uputiti. 
 
-  Jedan od najvećih razloga za nedolazak stranih investicija u BiH jeste nepriremljena radna snaga, neprilagođena potrebama investitora. M1 Prava za mlade zagovara revidiranje dosadašnje politike zapošljavanja mladih koja je zasnovana na sufinansiranju ili finansiranju obavljanja pripravničkog staža, velikim dijelom u javnom sektoru. Štaviše, želimo ukinuti uvjet obavljanja pripravničkog staža kao administrativnu barijeru za zapošljavanje i razvoj poslovne karijere mladih, te omogućiti svim usmjerenim srednjoškolcima i studentima praksu i stjecanje radnog iskustva tokom školovanja - kaže se u saopćenju. 

 

 

US Embassy - Logo - Funding 2

Objavljivanje ovog materijala je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.M1 PRAVA ZA MLADE    ALL RIGHTS RESERVED  Copyright ©  2018
M1 - Prava za mlade je inicijativa Instituta za razvoj mladih KULT