GENEDER WEB LEKTIRA

Narandžasti dan u svijetu se označava kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i to svakog 25. u mjesecu. M1 Prava za mlade i ranije je ukazivao na zastupljenost ovog problema u bosanskohercegovačkom društvu.


Istraživanje Agencije za ravnopravnost spolova BiH iz 2013. godine pokazalo je da je skoro polovina ispitanih žena do svoje petnaeste godine doživjela barem jedan oblik nasilja, šro je signal da kao društvo moramo djelovati.


Kako bi ukazao na važnost prevencije nasilja nad ženama, na njihov nepovoljan položaj u društvu, nisku zastupljenost u javnom i političkom životu, M1 Prava za mlade je 25. septembra 2018. godine, na Dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, izdao Izbornu gender lektiru.


Izborna gender lektira nastala je u sklopu M1 Prava za mlade kao politički odgovor na potpuni nemar institucija vlasti u BiH prema mladim ljudima koji je uzrokovao vrlo težak ekonomski, socijalni i društveni položaj ove, za budućnost BiH, najznačajnije kategorije stanovništva, ali naročito nepovoljnu poziciju u društvu imaju mlade žene. Mlade žene nisu dovoljno zastupljene, njihov glas se ne čuje i nisu prepoznate, nisu na spisku prioriteta politike u Bosni i Hercegovini.


Lektira u čijoj su izradi učestvovale mlade političarke iz cijele zemlje i iz različitih političkih stranaka ukazuje na sfere u kojima su žene najteže pogođene diskriminacijom zbog svog spola, nezaposlenošću, socijalno su nezaštićene i budžetski su ugrožene.


Izrada Izborne gender lektire svojevrstan je poziv svim nivoima vlasti da ozbiljnije pristupe izradama politika i pokretanju inicijativa koje će rezultirati većom ravnopravnošću spolova.
Sadržaj lektire predstavnicima vlasti može poslužiti kao vodič u kreiranju ozbiljnijeg pristupa tematici koja je pokazatelj razvoja ozbiljnog demokratskog društva.

Izbornu gender lektiru možete preuzeti ovdje.

M1 za vijest

Zastupljenost žena, naročito mladih, u bosanskohercegovačkoj političkoj sceni prema brojnim pokazateljima je ispod zadovoljavajućeg nivoa. Ovakva slika zahtjeva aktivnije uključivanje svih relevantnih aktera koji mogu doprinijeti većoj participaciji žena, naročito kada govorimo o nivoima odlučivanja u politici.

Inicijativa M1 Prava za mlade nastala je kao politički odgovor na potpuni nemar institucija vlasti u BiH prema mladim ljudima, pa i u segmentu u kojem govorimo o njihovom aktivnom učestvovanju u donošenju političkih odluka, ali i zastupljenosti u programima političkih stranaka.

Nemar vlasti prema ovoj populaciji je uzrokovao vrlo težak ekonomski, socijalni i društveni položaj, za budućnost BiH, najznačajnije kategorije stanovništva.

Stoga, Inicijativa M1 Prava za mlade podržava svaku aktivnost koja brine o ovoj populaciji i nudi alternative u kreiranju populacije mladih koji će biti aktivni građani/ke društva i pokretači pozitivnih društvenih promjena, pa tako i aktivnosti Instituta za razvoj mladih KULT koji je organizovao trening za osnaživanje mladih žena koje se bave ili će se u skorijoj budućnosti aktivno baviti političkim pitanjima zemlje.

Trening je pohađalo šesnaest polaznica iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, mladih žena do 30 godina starosti, a koje se namjeravaju aktivno uključiti u politička djelovanja sa ciljem osnaživanja položaja žena u društvu, ili su već članice različitih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Većina polaznica bit će na izbornim listama već na ovogodišnjim izborima, a kako su istakle, akcenat njihovih programa bit će na ostvarivanju većih prava i političkoj participaciji žena.

„U bh. politici nema dovoljno žena, a to bi mogao biti ključ poboljšanja trenutnog stanja u zemlji. Naročito bi se to vidjelo u domenu boljeg položaja žena, ali i većoj realizaciji ideja mladih.“ – poručila je Ivana Majstorović, učesnica iz Vlasenice.

Javni nastup, zagovaranje i lobiranje, ljudska prava i ravnopravnost spolova samo su neke od teme petodnevnog treninga koji je od 18. do 22. juna 2018. godine u Sarajevu, a u okviru inicijative #genderingBiHelections2018 koju je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Aktivizam i zalaganje za veća prava žena, polaznice će iskazati već tokom narednih pet mjeseci tokom kojih će svakog 25. u mjesecu obilježiti Narandžasti dan koji se obilježava kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. U svojim lokalnim zajednicama organizovat će različite aktivnosti sa ciljem ukazivanja na problem nasilja nad ženama i djevojčicama sa kojima se suočava bh. društvo.

predrok

 

M1 Prava za mlade kreirala je Predizborni rokovnik, jednostavan alat koji građanima s pravom glasa na Izborima 2014 može pomoći da iz glasača pređu u birače.

 

kartoni-secret

 

 

Nakon što su čelnici M1 Prave za mlade još početkom aprila 2014 na svoju oficijelnu stranicu www.pravazamlade.com uz biografije postavili i imovinske kartone, pokazujući spremnost na transparentno djelovanje, njihov pozitivan primjer je slijedio i Ognjen Tadić, potpredsjednik Srpske demokratske stranke SDS-a.

 

017218403 30300

Dijeljenje promotivnog stranačkog materijala pred izbore do sada je bila jedina politička aktivnost mladih u BiH, kažu aktivisti. Nemaju inicijativu, ne glasaju... To se konačno promijenilo.

 

 

US Embassy - Logo - Funding 2

Objavljivanje ovog materijala je dijelom finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

This article was funded in part by a grant from the United States Department of State. The opinions, findings and conclusions stated herein are those of the author and do not necessarily reflect those of the United States Department of State.M1 PRAVA ZA MLADE    ALL RIGHTS RESERVED  Copyright ©  2018
M1 - Prava za mlade je inicijativa Instituta za razvoj mladih KULT